30. Piano Phase – Anne Teresa De Keersmaeker

19.
Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas (BE)

Piano Phase

1982
Fragment uit de film  Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich
Geregisseerd door Thierry De Mey
Gedanst door Anne Teresa De Keersmaeker en Michèle Anne De Mey
21’10’’

Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich, de doorbraakvoorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, ging in 1982 in première. Fase bestaat uit drie duetten en één solo, gechoreografeerd op vier repetitieve composities van de Amerikaanse minimalist Steve Reich.

Het duet Piano Phase is het eerste van de vier delen van dit werk. De Keersmaeker gebruikt de structuur van Reichs muziek om een onafhankelijke bewegingstaal te ontwikkelen die de muziek niet louter illustreert, maar er ook een extra dimensie aan geeft.

Zowel de muziek als de dans vertrekken van het principe van faseverschuiving: beetje bij beetje, door middel van minieme variaties, verglijden en verschuiven bewegingen die aanvankelijk perfect synchroon zijn. Zo ontstaat een complex spel van voortdurend wisselende vormen en patronen

In de natuurkunde en de wiskunde is een faseverschuiving het verschil tussen de fases van twee periodieke signalen, die de tijdverschil tussen de signalen kenbaar maakt. Wanneer dat verschil nul is, zegt men dat de twee signalen in fase zijn, is dat niet het geval dan zijn ze uit fase.

Faseverschuiving is slechts één van de vele wiskundige concepten die Anne Teresa De Keersmaeker in haar choreografieën gebruikt.

Meer weten +

Pagina’s: 1 2