28. Mathematics: The Winton Gallery – Zaha Hadid Architects

18.
Zaha Hadid Architects (UK)

Mathematics: The Winton Gallery, Science Museum, London

2014-2016
Video
Met dank aan Zaha Hadid Architects ©
6’

De Winton Gallery, een onderdeel van het Science Museum in London, werd in 2016 ingehuldigd en is een baanbrekend voorbeeld van hoe wiskunde wordt toegepast in de architectuur.

De zaal is ontworpen door Zaha Hadid en Patrik Schumacher. Zij lieten zich inspireren door het vliegtuig, een Handley Page uit 1929, die in het midden van de 913 m2 grote ruimte hing.

De lijnen en de zacht afgeronde vormen die zo kenmerkend zijn voor deze zaal zijn tot stand gekomen met Navier-Stokes-vergelijkingen.

Deze moeilijk op te lossenvergelijkingen worden in de fysica (vloeistofmechanica) gebruikt om de beweging van bepaalde fluïda te beschrijven, zoals de lucht die rond het historische vliegtuig zou stromen als het zou vliegen. 

Van de plaats van de vitrines en de banken tot de driedimensionale, golvende oppervlakken van de centrale coconstructuur, bij de vormgeving van dit project is niets aan het toeval overgelaten.

De video’s geven uitleg bij elk aspect dat bij het ontwerp van de Winton Gallery kwam kijken, van de wiskunde die als inspiratiebron diende tot het gebruik van algoritmes om het gedrag, de dynamiek en de ervaring van de bezoekers van en de ervaring voor de bezoekers te voorspellen. 

Meer weten +

Pagina’s: 1 2 3