19. Weaving Code – Amandine David

13.
Amandine David (FR/BE)

Weaving Code

2017
Weven (katoen), coderen, 3D-printen (PLA)
2 stuks, 1: 145 x 23.5 cm, 2: 130 x 28cm
Video : Alex Pistorius
Computational Design: Sebastiaan Leenknegt

Weaving Code is een combinatie van handmatig weven, coderen en 3D-printen.

Eenvoudige computertaal, bestaande uit de cijfers 0 en 1, dateert al van de industriële revolutie en vindt zijn oorsprong in het automatiseren van weefgetouwen: de ponskaarten die de patronen vormden, bevatten digitale gegevens die worden weergegeven door de aan- of afwezigheid van gaatjes op vooraf bepaalde posities.

Door weefpatronen om te zetten naar een programmeertaal onderzoekt Weaving Code hoe traditionele ambachten en digitale tools elkaar kunnen versterken en op een alternatieve manier kunnen omgaan met technologie in het algemeen.

Voor deze werken werd op het weefgetouw een textielstuk geproduceerd, de computer genereerde met binaire code een object. Vervolgens werd het object ge-3D-print en in het handgeweven textielstuk verwerkt. 

In de wiskunde en in de digitale elektronica is een binair getal een getal dat wordt uitgedrukt in het binaire talstelsel, een stelsel dat slechts twee symbolen gebruikt: 0 en 1.

Omdat het binaire systeem heel handig is voor het besturen van schakelschema’s van digitale elektronica wordt het gebruikt in zo goed als alle toestellen waar een computer aan te pas komt.

Meer weten +

Pagina’s: 1 2 3