09. Fractal – Sabina Hyoju Anh

6.
Sabina Hyoju Anh (KR)

Fractal

2015- 2021
Meerkanaals video-installatie, generatief algoritme

Deze reeks hypnotiserende video’s is in real time gemaakt en is ontstaan uit de fascinatie van de kunstenaar voor repetitieve patronen en de onderliggende orde achter de ogenschijnlijke chaos van de natuur.

Die tegenstelling intrigeert de kunstenaar en zij gebruikte een Lindenmayer-systeem (ook L-systeem genoemd) – een systeem dat gebruikt wordt om het gedrag van plantencellen te beschrijven en om modellen te maken van het groeiproces van planten – en combineerde dat met elementen van de chaostheorie. 

De chaostheorie is een interdisciplinaire theorie die stelt dat er in complexe, chaotische systemen, die op het eerste gezicht een totaal willekeurig karakter hebben, toch sprake is van onderliggende modellen, interconnectiviteit, constante feedbacklussen, herhalingen, zelfgelijkvormigheid, zelforganisatie en natuurlijk ook fractalen.

De term fractaal is afgeleid van het Latijnse fractus, wat gebroken of gefragmenteerd betekent, en is in 1975 bedacht door de wiskundige Mandelbrot. Eenvoudig gezegd is een fractaal een onregelmatiger geheel dan degene die met traditionele wiskunde worden beschreven. 

Het maakt niet uit hoe sterk je zo’n geheel uitvergroot, een fractal zal altijd de rijkheid en complexiteit van zijn globale structuur behouden, ook al worden er almaar kleinere details zichtbaar. 

Meer weten +

Pagina’s: 1 2 3